Lentet e kontaktit per fillestaret

Informacione baze per ata qe duan te perdorin lente kontakti per here te pare

Idete e para mbi perdorimin e lenteve te kontaktit i ka dhene Leonardo da Vinci ne vitin 1508, por shpikesit real te lenteve mund te quhen mjeku zvicerian A.E. Fick dhe optiku francez Edouard Kalt ne fund te viteve 1800 te cilet krijuan lentet e para (prej xhami) per miopine & ipermetropine. Ne vitin 1948, Kevin Tuohy, optikani kalifornian prodhoje per here te pare lentet e kontaktit plastike te cilat evoluan deri ne lentet qe perdoren sot. Lentet e kontaktit sot perdoren nga rreth 7% e popullsise se vendeve te zhvilluara (ne USA perdoren nga rreth 32 milion banore, ose rreth 11% e popullsise).